Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 46

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 46.

46.
Wat zal er tussen 1916 en, pakweg, 1925 toch veel werk verricht zijn. Gigantisch, werk voor iedereen die kon en aan de slag wilde. Er was zoveel dat moest gebeuren. Desondanks werd de gemoedelijke werksfeer wel eens onderbroken door b.v. een fotograaf. Meestal was dat Piet Jonker.
Terwijl de straatmakers onverdroten door gaan aan de nieuwe weg ligt dat bij de verplaatsing van het cafédak even stil.
Van de vier op het dak herkennen we alleen Jan Goudsblom. Altijd hetzelfde werkkloffie, een wit-grauw werkjasje en het zwarte schipperspetje dat kan nooit missen.
Het dak moet nog meer naar de overkant en dan nog negentig graden worden gedraaid. Met een aantal dommekrachten, waarvan we er hier drie zien is het een stukje omhoog gedraaid, de balken met daarop de houten rollen liggen er al onder.
Eenmaal op z'n plaats volgt er nog een grote klus. Het moet ruim twee meter omhoog en met balken ondersteund worden waarna de metselaar aan de slag kan.
Wat opvalt zijn de vorst en afdekpannen zo ook de schoorsteen. Dat geeft te denken.
Ze zijn er niet afgehaald ondanks dat we kunnen zien dat het dak is doorgezakt. We zouden kunnen denken aan pannen-cementbreuk.
Maar het kwam allemaal goed en op z'n plaats. Later heeft men het voorfront gewijzigd en dakkapellen aangebracht. Ook de naam werd gewijzigd, "De Hoop", werd "'t Ankertje". Opvolgers van Nine waren Herke Dekker, Willem Peetoom, Hein Beukema, Arie Groot, Klaas Bakker, Richard Meier en Jaap Bakker. Nu is het van C.L.H. v.d. Berge.
Simon Scheer heeft baat bij de veranderingen. Zijn bedrijf staat nu dicht bij de weg wat niet kan worden gezegd van Willem Singer, die houdt een lang pad.
Dat er voortvarend aan nieuwbouw is gewerkt zien we aan de laatste drie, dat van Jan Schuurman, vrijgezel Jan Singer en Teun de Vries. Dat het nog geen zomer is tonen ons de twee meisjes en de man met de fiets. Ze zitten nog dik in de kleren. Op het stuur van z'n fiets heeft hij een zak turf of hout.
De vier mannen achter hem zijn oudere toeschouwers en een opzichter, hij draagt de witte boord.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk