Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 47

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 47.

47.
Naar schatting is het café dertig à veertig meter naar het westen verrold. Het kwam op deze plaats.
Op de uitgekozen lokatie stond eerder de zeer fraai ogende stolp van notaris Jan Wagemaker. Hij zou een gouden toekomst tegemoet gaan. Wat zal deze man veel hebben verdiend aan de honderden aktes van transport, die na 1916 ten zijne kantore zijn gepasseerd.
In het boek “De bange Januarinacht” van auteur Peter Ruitenberg duikt de naam Wagemaker regelmatig op.
De beëdigde zelf staat hier, in 1914, op de bleek. Toen had hij daar de tijd voor, na 1916 niet meer en zal eerder overuren hebben gemaakt. Aangezien Jan zich afzonderlijk van de dames heeft opgesteld, mogen we aannemen dat ze geen familie maar personeelsleden zijn.
Het was de fotograaf natuurlijk te doen om de achterliggende stolp van Sijvert Lqan, waar we later Klaas Groot Czn. en Geert je Visser Fokkedtr. aantreffen.
Achterin woonde ook o.a. aardappelvaarder Klaas de Jong en had Bertus Kok er een scheerkamertje. Beide stolpen zijn inmiddels van de aardbodem verdwenen, de een door sloop, die van Klaas door brand op 18 oktober 1966. Oorzaak onbekend, vermoedelijk kortsluiting in een bovenkamertje. Op het tijdstip van de brand (tijdens avondeten) woonde Klaas er nog in, maar toen al niet meer als eigenaar.
Dat waren inmiddels de gebroeders Gerrit en Simon v.d. Meer, ze woonden met hun moeder westopwaarts en zagen hun plannen om daar te gaan wonen letterlijk in rook opgaan.
Nadat de restanten van de stolp waren opgeruimd, kwam er alleen een schuur voor in de plaats. Alvorens verder te gaan, kijken we nog een keer naar deze ansicht en voelen dan de enorme waarde van de fototechniek, die reeds vóór 1900 de wereld had veroverd en illustrators naar de tweede plaats verwees.
Dank zij dat en de vakmensen achter de lens kan het nageslacht nu zien wat er heeft gestaan en wie er leefden.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk