» Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 58
58.
1901. De korenmolen van meelmolenaar Hendrik Tuytel en Geertje Singer met op de achtergrond enkele woningen aan het Singerspad waarbij die van Hendrik Singer en Marijtje Prins.
De molen is een afdankertje. Na jarenlang als watermolen in de Wieringerwaard dienst te hebben gedaan, is ze hier door timmerman Pieter de Vries weer opgebouwd en ingericht als meelmolen.
Een vernuftig man die Pieter, onder de molen bouwde hij een doorvaart voor schuiten hetgeen (hijs)laden en lossen vereenvoudigde.
Nadat Pieter het niet meer kon bolwerken en failliet ging, verkocht hij het aan Hendrik. Deze uit Alblasserdam afkomstige vrijgezel huwde hier op Andijk in 1885 met Geertje. In 1921 is de molen gesloopt. Niet vanwege slechte staat of onderhoud maar om economische redenen. Steeds minder grasland en meer bouwland veroorzaakte dalende omzet meelprodukten voor veehouderij etc.
Het molen bedrijf heeft dus maar één generatie Tuytel als molenaar gekend.
Na enige tijd als knecht bij vader te hebben gewerkt, is Piet naar de molen in Medemblik vertrokken. Die molen is in de tweede wereld oorlog gesloopt, maar inmiddels weer herbouwd, de andere zoons Jan, Siem en Cor werden tuinder.
De onderdoorvaart bestaat nog steeds maar nu als kelder onder het huis van kleinzoon Hendrik Corzn. en de van Zwaag afkomstige Marie Balk, dat Hendrik in 1921 op het fundament van de molen liet bouwen.
Doordat slopen en nieuwbouw samenviel met de grote veranderingen die toen nog steeds plaats vonden, is er een gebruikt dak op geplaatst. Misschien van de voormalige woning die weg moest. Van het kleine huisje rechts, kennen we de toenmalige eigenaar/bewoner niet. Het kon na 1916 blijven staan en komt ook niet voor op de onteigeningslijst.
In de periode dat het er heeft gestaan, is het nog een kruidenierswinkeltje geweest.
Laatste bewoners waren de fam. (Willem) Aker.
De ruimte er naast toont nog maagdelijk. Daar zou ongeveer tien jaar later het huis voor ex-kastelein Jan Singer worden gebouwd (Nu van Flip Kort). Waar we de was zien hangen, is volgens de onteigeningslijst van Hendrik zo ook het er naast staande (op
pagina 57
zien we dat beter). Daar woonde de familie Tuytel. Naast dat huis was een breed oprijpad voor paard en wagen en toegang opslagruimte meelprodukten. Beide eigendommen zouden later moeten wijken voor de nieuwe weg.
Aan wie Hendrik het andere huis verhuurde, is ook niet bekend, maar gelet op de afmetingen daarvan zou dat wel eens aan twee gezinnen kunnen zijn geweest.
De grote paal zou wel eens te maken kunnen hebben met het jaarlijks meiboom feest, stroom en telefoon was hier toen nog niet.