Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 62

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 62.

62.
Nu een beeld van de overkant van de winkel alwaar Willem met het zweepje in de hand en gezeten op een hand-kettekar combinatie gereed is om de bestellingen af te leveren bij z'n klanten. Zo te zien deze keer niet veel, op de passagiersplaats staat slechts een zak met opschrift "Sluis en Groot". Vermoedelijk vogelvoer of iets dergelijks, zaaizaad verkocht Willem niet.
Ook in de mand bespeuren we zoiets met daarbij een pak havermout van het bekende merk O-H. dat in vrijwel geen gezin ontbrak.
Dat deze ansichtkaart ouder is dan de vorige zien we aan Niesje. Hier is ze een aantal jaren jonger. In het huisje, dat in de jaren zeventig diende te wijken voor de aanleg van de Burg. Doumastraat woonde in die tijd iemand die men zich slechts kon herinneren aan zijn bijnaam “Krukje”. Later woonden daar de familie's Appel en Langereis. Ook het armenhuis, waarvan alleen de schoorsteen en stukje voorfront zijn te zien moest wijken. Van de velen die daar woonden noemen we: het gezin van Kees Mos (Kees was dus dicht bij z'n broodheer Willem) , Kees Singer met daarachter zijn moeder en een zekere Trijntje Vlieger (koffielol). In deel 1 kwamen we ook al zo'n figuur tegen met die bijnaam. Het zullen lieden geweest zijn begiftigd met een zonnig karakter.
Over wat er links staat zijn de menigen verschillend, we houden het maar op een schuur behorende bij een van deze huizen aangezien het geen schoorsteen heeft.
Het hoge huis, thans geheel gemoderniseerd, staat op een terp en draagt ook deze naam. Dat was een wisselwoning verdeelt in twee delen voor o.a. de familie's Braas en Vondel. Links de houten flank van het schildersbedrijf van Piet Burger Kzn. en Elisabeth Singer. Na haar overlijden huwde Piet opnieuw met de vroedvrouw van Andijk Geertje Zijp, afkomstig uit Amsterdam alwaar ze als weeskind was opgegroeid. Opvolgers van Piet waren, Nico Nooy en Rens Boon.
Van de drie daarnaast staande huizen was geen soortgelijkte kaart aanwezig dus vermelden we maar de namen bewoners. Dat waren Kees de Hart, (huis inmiddels gesloopt) Jan Kuiper en Jannetje Hoppe (hun houten huis door Dirk Dol vervangen door nieuw) en Kees Groot. De latere uitbreiding van het huis van Jan en Jannetje is ten koste gegaan van Kees zijn woning.
Dat verdween.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk