Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 67

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 20.

67.
1921. Van slagersknecht naar eigen baas.
Gert Roos heeft het aangedurfd om, na voldoende vakkennis bij Jan Vriend (Jan Gak) te hebben opgedaan, zelfstandig verder te gaan in een nieuwe moderne slagerij.
Voor de westoppers, die eerder daarvoor grotendeels naar Wervershoof togen, bracht de komst van Gert een aanzienlijke tijdsbeparing.
Net als Gert, poseren ook Albert Langereis en Anne Grin voor hun nieuwe aanwinst.
Bij Albert, melkslijter van professie, is niets te ontdekken dat op een winkel duidt. Blijkbaar was deze nog niet nodig vanwege het beperkte assortiment verpakte zuivelprodukten. Later toen zoon Kees de zaak had overgenomen was de winkel er wel, maar was klein.
In de jaren zestig is de klantenrking van Kees nog wat uitgebreid door de opheffing van de zaak van Remmert van Velzen.
Op de plaats waar we de fam. Langereis zien, staat momenteel een garage annex berging van eigenaar Piet Hoogland. Daardoor, en tevens verplaatsing winkelruimte, vergroting woongedeelte en dakkappel, heeft het een ander aanzien gekregen.
Met de rijdende servicewagen erbij is deze buurtwinkel thans een onmisbare schakel tussen de grote supermarkten van Andijk en Wervershoof.
Met de ontmanteling van Tuytel's molen is zoals we zien een aanvang gemaakt. Jammer dat dit karakteristieke handwerkdecor uit het Andijker panorama is verdwenen. Het zou heden een touristisch middelpunt zijn geweest.
Ook het meisje heeft zich van haar beste kant laten zien, haar poppesnor moest er ook op. De lange figuur lijkt wel uit hout te zijn gesneden, strak en stram, onbeweeglijk staat hij daar. Het slagersbedrijf is later overgegaan naar Gert Loos en daarna naar hekkesluiter A. Buis, waarmee er een einde kwam aan de jarenlange geur van verse vleeswaren en vee aanvoer.
Met de bouw van het rijtje nieuwe huizen moet nog een aanvang worden gemaakt. Een voordeel, want nu hebben we zicht op de achterkant van de Landstraat en zien daar de huisjes van pagina 63. Ook daar heeft men de fotograaf “op schot”. Een aantal bewoners (te zien met vergrootglas) kijken richting dijk.
We sluiten deze pagina af met de mededeling dat wat achter het huis van Gert staat de slachtplaats is.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk