Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 69

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 69.

69.
1932. Opwinding in de Bangert, waar de eentonigheid van het dagelijks leven wordt doorbroken door een gezellig ritje per “luxe bus” naar de Zuiderzeewerken.
Eenmaal daar aangekomen, kunnen ze met eigen ogen datgene aanschouwen waar al zoveel over hebben gehoord en gelezen.
De genodigden, verdeeld over twee-en-twintig bussen, zaten op punt van vertrek.
Voor deze omgeving een spektakel van ongekende omvang, zoveel bussen, zoveel walm, het zal het gesprek van de dag zijn geweest. Jammer dat er van deze dag niets meer was te achterhalen, waardoor het programma een vraagteken blijft.
Maar ongetwijfeld zal het een gezellige dag zijn geweest, zullen er veel nieuwtjes uitgewisseld zijn en nog lang over nagepraat.
Een aantal middenstanders hebben hun voertuig gelaten voor wat het was en hebben zich tussen de uitzwaaiers genesteld.
Onder hen B. Visser uit Enkhuizen die, getuige het opschrift op z'n auto, de “West-Friese brijbodedienst” vertegenwoordigd.
Vermoedelijk zal hij niet op de hoogte van dit fenomeen zijn geweest en veel deuren gesloten hebben aangetroffen.
Door deze opname is tevens een gedeelte Andijk in beeld gekomen, waarvan weinig of geen opnamen van zijn gemaakt, het reikt tot ver in het Hoogelandje.
Daar zien we o.a. de (op 14 augustus 1953 verbrandde boerderij van Antoon Buis en Mina Vlaar), het witte huisje van Jaap Sijm en Duw Smit, later hun zoons Hein en Kees (de duveltjes), het grote dubbel woonhuis van Jaap Schuitemaker resp. Dirk Tensen en de twee met “gebroken kap” waar rechts Jaap Bakker en Bertha Hooiveld huisden) links Kees Hooiveld en Duw de Jong, later Jan Hooiveld en Betje Dol en ook nog Jan Stavenuiter en Nel Kooy.
Langs de Dijkweg als eerste het pand van postbode Kees Kuin dat (heden) kwalitatief gezien z'n beste tijd achter zich heeft.
Vervolgens de dubbele gemeentewoning voor de fam. (Klaas) de Wit en (Evert) Woudenberg, met daarnaast dat van Warre Meester.
Een leuke ontdekking is, dat de zuivelwinkel van Dorus Baas er nog niet is, dus woont de fam. (Dirk) Berkhout (Dido) er nog.
Lang kan die verandering niet hebben geduurd aangezien (het juiste jaar was niet te achterhalen) kort na 1932 de winkel een feit was.
Een aanwinst voor de buurt wat echter een omzetvermindering betekende voor de bestaande kruideniers.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk