Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 77

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 77.

77.
Zestig jaar later nogmaals dit buurtje met het overgebleven huis van Teun Stavenuiter en Grietje Bakker dat een fraai uiterlijk heeft gekregen.
Resultaat van aanpak, dat óók met de andere panden had moeten gebeuren i.p.v. sloop. Maar niet alles is weg het voormalige werkmanshuis van veehouder Neefjes is gebleven, ook de stolp en dat van Jan Buysman.
Eerst iets over de stolp (waarvan geen oude opname van te vinden was).
Deze was tot 1918 eigendom van Kees Boon en Marie Klaver. Zij verkochten het aan tulpebouwer Jaap v.d. Gulik en de van Hem afkomstige Mina Spruit.
Ook naamgenoot Jan v.d. Gulik en Clara Molenaar hadden daar onderdak. het werd dubbel bewoond. Eerder woonden dat stel in de stolp van Simon Dekker tegenover Albertus Aker.
Na tijdelijk bij Jaap en Mina te hebben ingewoond, verhuisden Jan en Clara naar de dijk. Daar woonde Hannes Aker die z'n tuinderij en huis aan hen verkocht na zelf een ander bedrijf aan de Zwaagdijk te hebben aangekocht.
Na het overlijden van Jaap en verhuizing van Mina (naar de overkant) kwam de stolp in het bezit van Piet v.d. Gulik en Nel Vertelman. Daarna Gert Dekker en Jo Ruiter en vervolgens Jaap Hooiveld Manuszn. en Emma Steltenpool en nog diversen anderen.
Tot zover de stolp. Vandaar gaan we naar het vierde aan deze kant dat staangebleven is, dat van Jaap Buysman en Martha Meester.
Net als de 96 jarige Piet had ook Martha, inzake vroegere tijden, een goed geheugen. Ze kende de hele buurt van jongsaf aan.
Hun huis is gezet voor Piet Laan. Hij verkocht het aan Frans Meester en Grietje Ursem, waarna het in handen van eerstgenoemden kwam.
Al het andere wat er na dit huis heeft gestaan is reeds beschreven, hier zijn we klaar. We verlaten deze buurt zoals we zijn gekomen met nog een laatste blik op de boerderij van de gebroeders en zuster Neefjes.
Een modern bedrijf, waar men is meegegaan met de veranderde inzichten en werkmethoden, maar dat toch z'n uiterlijk heeft behouden.
De volgende kiek komt uit het archief van Remmert van Velzen, het toont z'n winkel aan de dijkweg.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk