Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 82

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 82.

82.
Van het trajekt Bangert-Driehuizen zijn nauwelijks ansichtkaarten gemaakt. Exclusief enkele privé opnamen zijn ze op één hand te tellen. Waren de mensen hier te arm om ze te kopen? We weten het niet.
Ter ondervanging van deze tekortkoming drie zelf gemaakte opnamen, die niet misstaan. Wat er van het café is geworden spreekt voor zich wanneer we deze vergelijken met de vorige opname.
Het witte huisje, naast het café, oorspronkelijk langer, was een dubbel woonhuis. In het achterste deel woonde het grote gezin van Piet Tesselaar en Trien Meester. In het voorste dat later is afgebroken woonden o.a. de fam. (Meindert) Smit, (Cor) Bakker, en (Jaap) Tensen.
Op de plaats van het volgend huis, van Piet Dekker, stond eerder het kleine woonhuisje annex winkeltje-koffiedrinkgelegenheid van vrachtrijder Kees Smit. Voor kooplieden, voddeboeren, vrachtrijders de plek om even uit te rusten en bij te praten en wat te drinken.
Voor een borreltje dienden ze een deur verder te gaan dat mocht hier niet geschonken worden. Een aantal kinderen van Kees t.w. Jan, Arie, Kees en Neeltje waren “honkvast”, niet gehuwd. Later trok zoon Antoon er ook nog bij in die van elders was teruggekeerd.
Er naast, nu slechts uitsluitend woonhuis, is gezet voor Nico Sijm (Vlooike), winkelier in kantoorbenodigdheden, schriften, punteslijpers, enz. enz. Later verhuisde hij naar Wervershoof naar een grotere winkel.
De zaak op Andijk werd een kruidenierswinkel met als eigenaars Piet Ruiter en Vera Rood en als opvolger z'n zwager Simon Rood en Anne Koopman. Piet en Vera vestigden zich toen in Bovenkarspel alwaar hij café “De Vriendschap” had aangekocht.
Na het vertrek van Simon en Annie werd het vrijgekomen pand de bakermat voor het hedendaagse woninginrichtingbedrijf “De Zeehoek” van Jo Aker en Marie van 't Hof waar toen naast textiel van alles en nog wat te koop was van schaatsen, kop en schotels, en speelgoed toe. Na de verhuizing naar de voormalige winkel van Hannes Mol zette zwager Petrus (Pé) Schuitemaker en Martha Aker als laatsten de zaak voort waarna de winkel werd opgeheven.
Huis nummer vijf is omstreeks 1940 voor ƒ 5000,- neergezet door aannemer Jan Grooteman voor opdrachtgever Meindert v.d. Gulik en Afra Brinkkemper. Zij kwam van Monnickendam. Ook het huis van schilder Jan Rinkel en Anne Brandsen bouwde Jan. Dat koste ƒ 600,- meer en dat is te zien. De andere twee ernaast zijn na 1945 gebouwd. Daarover meer op de volgende pagina.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk