Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 84

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 84.

84.
Haast ongelooflijk maar waar. Foto's en manuscript reeds klaar voor verzending toen deze ansicht “boven water” kwam.
Een zeer byzondere en komt, nu alles ervan bekend is, alsnog tussen de zelf gemaakte opnamen in. Geheel links met z'n mooie ronde schoorsteen het reeds vermeldde huis van Teun Swart, later Piet en Corry.
Vervolgens de (voor twee gezinnen verbouwd) boerderij waar de familie Jacob Nieuweboer en Antje Smit woonden.
Omstreeks 1910 is dit mooie pand door brand verwoest waarbij het zoon Piet nog gelukt is de Friese staartklok te redden.
Antje (zij was reeds weduwe) is daarna met haar kinderen naar het erachter staande pand (nog net te zien) gegaan (er viel behalve de klok niets te verhuizen) en maakte van een van de kamertjes een winkeltje. Jarenlang heeft het bestaan. Daarna heeft zoon Arie (laatste bewoner) het aan Rein Woudenberg verkocht.
De brug achter het boetje voert naar de drie (nog voorbij het winkeltje) staande huisjes van Jacob Bakker, Piet Dekker en Jacob Bakker (Joeri). Inmiddels zijn de eerste en laatste gesloopt.
Rechts twee van de vijf hutjes welke er tot omstreeks 1960 hebben gestaan.
In het eerste woonde de weduwe van Klaas Meester. Daarna Piet Meester en Betje Tiet, Willem Mensinga en Trijntje Teerenstra en Dorus Vriend.
In het tweede, oude Zouaaf Teun Hooiveld en Aafje Sijm met hun dochter Teuntje (Kip).
De andere drie missen we maar weten wel wie er woonden. Dat zijn: in het derde, Jan Sijm (Bommel) en Griet Bakker, Jacob Hooiveld, Vok Hooiveld en ? Broedersz, Jaap Tol en Duw Hooiveld Jaapdtr. In het vierde Klaas Hauwert en Jantje Laan, Piet Jong en Duw Hauwert.
In het vijfde, dat wat meer van de weg afstond, Jan Hooiveld (Kruger) en Marie Neefjes.
Tussen het derde en het vierde in was een steegje-paadje waarlangs men bij de optrekjes van Piet Sijm en Klazien Vertelman resp. Guurtje Grooteman (wed. Meester) kon komen.
Vóór 1916 stonden er ook nog dergelijke bouwsels tegen de dijk aan (Vanuit hun huis keken Jacob en Antje er schuin tegen aan). Ze stonden op erfpachtgrond van Drechterland.
Tot aan de tijd van sloop woonden daar Gerardus Commandeur en Grietje Meester, de weduwe van Gerrit Dekker, Lijp Pennekamp, en Dirk Vriend. Janzn.
Van Piet Meester nog even een jeugdherinnering. Op zekere dag keerde dokter Formeyne via het smalle onderpaadje huiswaarts, richting Wervershoof.
Nabij Driehuizen zag hij zijn weg versperd door een “Lappie's poep” en deed wat men van een dokter mag verwachten, de fietsbel in werking stellen. Dat werkte averechts i.p.v. opzij te gaan draaide de man zich om, om te zien door wie hij werd belaagd, daarbij ook de stok waaraan de poepezak hing. Deze raakte de onfortuinlijke wielrijder waardoor hij zijn evenwicht verloor en de dijkgracht in tuimelde.
Nat en onder de prut arriveerde hij, nagestaard door verbaasde dorpelingen, zijn woonstede. Douches, waren er niet, zelfs geen waterleiding. Het zou wel eens een zwengelpomp zijn geweest waaronder hij schoon is geworden.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk