Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 86

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 86.

86.
1905. Hier was de fotograaf alert, hij staat op het grondgebied van Wervershoof, vermeldt dat ook op de ansicht, ofschoon de indruk ontstaat in Andijk te zijn.
De dames, genietend van deze mooie dag, wandelen richting Lagedijkje, dat begint bij het kleine kruidenierswinkeltje van Hannes Mol (geheel rechts zichtbaar). De zwarte boet er tegenover is het bijbehorende pakhuis-wagenstalling. Naast de winkel het dubbel woonhuis van Hein Koster en Jantje ? resp. Jan Ruiter en Antje Koop. De laatsten, een kinderloos echtpaar, leden een marginaal bestaan.
Ze leefden van schnabbeltjes, giften en gaven voortkomende uit o.a. muzikale onkunde van Jan, die (wijs genoeg) buiten Wervershoof de mook ten gehore bracht.
In het midden, met er achter het kleine boetje, de bakkerij van Arie Groot (later Kees Imming). Arie, zeer diplomatiek in het omgaan van de jeugd, pachtte (ten behoeve van z'n paard) aan de Kagerbos een gedeelte berm.
Zijn wens was dat gedurende de groei-maai-hooiperiode alles onberoerd bleef, zodat hij vlot kon werken.
Daarvoor wist hij de jeugd te strikken, met als beloning eens per jaar met de kettewagen naar de Kersebogaard te Blokker. Een staaltje van saamhorigheid als enige protestant tussen katholieken.
Boven aan de dijk ligt de weg naar Onderdijk richting Medemblik.
Onderaan (niet zichtbaar) ligt Kagerbos dat hetzelfde beeld vertoont als Andijk, een smal onderpad, water en bruggen. Daar stonden toen 18 huizen waarvan Piet Meester nog precies wist wie daar toen woonden. Dat waren: tuinder Gerrit Ophem, Nars Dudink, rustend tuinder Piet v. Dijk, ook wel “Piet van Jo” genoemd, tuinder Nelis v. Dijk, Jaap Tuin, van hier naar de “Korenbeurs” vertrokken, weduwe Dekker, dan een dubbel woonhuis van Doede Meester en jager-mollenvanger Piet Schuitemaker, tuinder Piet Meester, Toon Neefjes, arbeider Jan Kuin, Piet Hoffer opperman aan o.a. de kerk van Wervershoof, arbeider Willem Dudink, Klaas Brinkmade (de poep) ook in ruste, dan weer een dubbel huis voor Klaas Onneweer en Willem Koomen (later Jan Neuvel het hele huis), ansjo-visserman Meindert Schuitemaker, tuinder Jan Boon, nogmaals een dubbel huis voor bokkehouder Toon Kok en de oude Gerrit Sijm, en als laatste twee de baggermannen Klaas en Piet Tensen. We besluiten deze pagina dan maar ook met dank aan onze 96 jarige informant.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk