Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 93

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 93.

93.
De overgang van de Stormweg naar Klein Gouw gaat ongemerkt, het profiel van de weg verandert niet en de bebouwing blijft speels en gevarieerd. Jammer dat er van dit gedeelte Andijk zo weinig ansichten zijn gemaakt, het zou mooi zijn geweest veel daarvan te kunnen laten zien.
Dat had omstreeks 1925 moeten gebeuren, het was toen redelijk bebouwd, oud en nieuw op een lijn Piet Jonker, toen al wonende in Heiloo heeft er nog een paar gemaakt, de anderen zijn van een zo te hooi en te gras langskomende onbekende fotograaf.
We zijn al voorbij de Molenweg met onze eerste aanbieding. De verplaatste huizen etc. tussen de Stormweg en Molenweg, en nog vele hierna blijven dus buiten beschouwing.
Nieuweweg Andijk, “Altijd goed” zal de fotograaf gedacht hebben. Zou het naambordje er nog niet zijn geweest?
Het eerste huis, waarvan de stenen erker inmiddels is vervangen door een rechthoekig model, is (mede) gebouwd door de vader van Arend Klok, hij was timmerman. Arend woonde daar. Er naast, waar nu de fam. Kolenberg woont, woonden bollenkweker-zaadhandelaar Piet Knip Szn. en Neeltje Brander. Het pand schijnt te zijn gebouwd door Simon Scheer.
Later woonde zoon Simon met z'n Duitse echtgenote er en zijn naar dat land verhuisd. Bij de bij horende grote bedrijfsschuur zien we de “luxe wagen” van Piet. Het ging (nog) goed met de teelt en handel in bloembollen en dat was merkbaar o.a. ook aan de bouw van riante villa's. De panden verderop, ze sluiten mooi aan, beschrijven we op de volgende pagina.
De ansicht, van 1928, is verzonden aan den heer Piet Broer, landbouwer, Hoogkarspel. Nadere aanduiding ontbreekt. Voor de postbode was dat geen probleem, hij wist precies waar Piet woonde. De boodschap op de kaart is het vermelden waard, men schreef zoals er werd gesproken. Broer en Alie ik schrijf even een kaartje of de drukte al wat voorbij is zo ja dan vraagd zus of ze zaterdag komen mag voor een paar nachten die heb vrij van school voegd het niet stuurd u wel een kaartje terug. Wij zijn met pellen klaar En jacob zijn al weg (?) dat is een gerust stelling thuis dat was zoo druk Allen zijn gezond gelukkig Vok heb weer pijn gehadt maar gaat nu weer goed Wij hebben zaterdag naar krimpen geweest te oppassen met zijn 2 Nu de kaart is vol Veel groete van J A en Ze. (Wie zouden dat nu zijn?) Met “En jacob zijn al weg” wordt waarschijnlijk bedoelt dat zijn bollen al de deur uit zijn.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk