Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 94

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 94.

94.
Direkt na de schuur van Piet Knip staat het “glazen paleis”, waarvan een deel schuil gaat achter de weelderige begroeiing.
Het dankt z'n bijnaam aan de spiegelruiten, die net als de rest van het huis afkomstig zijn van de oude pastorie van het Buurtje. (Zie “Andijk in oude ansichten” van Piet Kistemaker, 6e blad). Maar net als met zovele andere woningen is óók dit na de oorlog door de toenmalige eigenaar Kees Kuiper geheel verbouwd.
Andere ramen en kozijnen, een verdieping (met balkon) er tussen in hebben het aanzien totaal veranderd. Het was dan ook wel even zoeken eer we met de ansicht op de juiste plek waren. Na Kuiper werd Piet Sas de nieuwe eigenaar doch deze heeft het recentelijk weer verkocht. Er naast het, in eerste instantie, minder aangenaam woongenot van Willem Groenewoud en Neeltje Dekker. Neeltje nogal fors van afmetingen werd gemakshalve ook wel “dikke Neel” genoemd. Het gebruik van bijnamen was in die tijd heel normaal, niet beledigend.
Willem liet het huis bouwen met een goedkope hypotheek van de landarbeidersorganisatie. In de laatste periode van de bouw was het zeer droog, ook bij oplevering. 't Mag nu toch wel eens gaan regenen verzuchte Piet, er zit nog niks in de regenbak!
Na een zware donderbui met veel regen werd aan hem de vraag gesteld: “En Piet, water genoeg?” “Ja, zei Piet beteutert, wel in huis maar niet in de bak”. Het dak lekte als een zeef. Ook dit huis dat net zo ingrijpend is veranderd als dat van buurman Kees herkennen we nu niet meer. Het stolphuis er naast (afkomstig van de Molenhoek) is het voormalige bullehuis van Klaas Tensen (Kain). Als eerste woonde daar de fam. (Jacob) Dekker.
Daarna werd het tevens een winkeltje met Hein Beukema als nieuwe eigenaar. Hein verkocht flessengas en aanverwante artikelen.
Daarna kocht Karel Keesman het (zoon van schoenlapper-postbode Jan) en werd het ingericht als zuivelwinkeltje met achter de toonbank echtgenote Aaltje Bakker.
Tot ongeveer 1970 heeft het zaakje bestaan, daarna opgeheven. Het is nu alleen nog woonhuis. Ook het verhuislustig stel Jan Groenewoud en Ma Bankert hebben daar gewoond. We zullen hun namen nog enkele keren tegenkomen.
De schuur er naast heeft tijdelijk de funktie van noodwoning vervult voor de fam. Jonker, en daarna voor (Piet) Sijm. Er staat nu een nieuw woonhuis.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk