Kistemaker

Thuis » Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 102

Oud Andijk in Beeld, deel 3, pagina 102.

102.
18 Juli 1919, een mooie zomerdag.
Aanleiding voor amateurfotograaf K. Bron de camera ter hand te nemen en het gezelschap op het glasplaatnegatief vast te leggen.
Blijkbaar behoorde Bron tot de betere financiële klasse, die zich zo'n instrument konden permitteren.
De dames met de hoeden getooid, zijn logé's van burgemeester Piet Groot, de anderen zijn zijn dochters.
We gaan er van uit dat het een zondagopname is en dan is het rustdag, waaraan men zich dient te houden.
Lezen, handwerken, spelletjes doen was geoorloofd, ook wandelen en zo als hier even varen. De schuiten liggen achter Piet z'n huis in de Boedersloot breed genoeg voor het toekomstig transport van de grote schuur van Klaas Tensen. Het zal omstreeks 1920/21 zijn geweest dat de nieuwe woning voor Klaas en Geertje Houter aan Klein Gouw gereed was en ze uit de stolpboerderij verhuisden, waarna zoon Dirk verder boerde. Of de andere zoon Klaas meegegaan is naar Klein Gouw kwam niet uit de doeken, wel treffen we hem daar later als tuinder-bloembollenkweker aan.
Wat het motief voor Klaas is geweest om de schuur naar Klein Gouw te laten verplaatsen blijft ook een vraagteken. Maar hoe het ook zij, voor hem stond het vast onroerend goed werd roerend, de schuur ging mee.
Het werd een klusje voor specialist Willlem Schuurman en z'n mannen. Die zagen kans om het gevaarte van 18.50 m lang en 11.20 m breed eerst in de richting van de sloot te dirigeren en vervolgens op zes schuiten te plaatsen. Alles handwerk, een grote prestatie om trots op te zijn. De tocht via de Boeder en Kleine Gouw sloot verliep, zij het met enige ingrepen en aanwijzigingen zonder problemen. Nu zo'n 75 jaar later staat de schuur er nog, maar oogt vervallen. Op de ansicht is van de boerderij zelf niets te zien, wel van het uit lichte steentjes opgetrokken koetshuis. Dat is inmiddels gesloopt en vervangen door een garage.
De er tussenin staande varkensstal heeft door de tand des tijds en stormschade een ander dak gekregen. De knikvorm is er uitgehaald.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk