» Oud Andijk in Beeld » Deel 3 » Pagina 107
107.
Nu, in ongeveer hetzelfde jaargetij, een opname maar dan van de achterkant. De fotograaf staat op de bouw van Klaas Schenk en heeft daar z'n driepoot in de modder geplant. U merkt wel geachte lezer het inkomen van de fotograaf werd hem niet in de schoot geworpen. Om hier te komen, voor deze ene opname, dat financieel niet veel opgeleverd kan hebben, heeft hij wel wat moeten ondernemen. In 't knappe pak, schoenen aan, attributen op z'n nek en dan door de modder zeulen. Hij zal het geweten hebben. Maar wat hij heeft vastgelegd is de moeite van het bekijken waard.
Rechts de schuur van Klaas alwaar een vrouw een mislukte poging heeft ondernomen de kinderen richting camera te laten kijken. Oorzaak: één doerak is over het hek geklauterd waardoor de anderen zijn afgeleid.
Tussen de schuur van Klaas en het dubbel woonhuis van Reinder Bankert en Teun
v.d. Braber staat het huisje van schoenmaker Teunes Trappel en de schuur van Dirk Broer.
Geheel links de school voor gereformeerd lager onderwijs (later Dr. A. Kuyperschool) met daarnaast de werkplaats en woningen van schuitehellingeigenaar Piet Hoek.
De tulpebollen gaan de grond in en zullen straks in het voorjaar het veld doen geuren en kleuren.
Dat gaat op de manier zoals velen van de lezers het waarschijnlijk zelf ook nog hebben gedaan. Op de knietjes met het “graafje”.
Willem, de oudste, wonend aan het Palingpadje en gehuwd met Grietje Kort zet ze er in. Aangever is Klaas. Hij draagt “treeborden”, rechthoekige plankjes vastgespijkerd onder de klompen om te voorkomen dat de losgemaakte grond vastgelopen wordt.
Tijdens het dragen diende men goed op te letten dat het plankje niet tegen de enkel schampte. Dat was pijnlijk en leidde bij herhaling tot ontvelling.
Klaas wonende aan het Betonpad was gehuwd met Alie Gouwstra. Zij was thuishaalster bij
Willem. De zwarte hond verveelt zich en is de schuit maar ingegaan. Eerst moet de schuit leeg en de bollen er in. Dan pas gaan baas en knecht naar huis. Tot zolang moet hij wachten.