Kistemaker

Thuis » Kistemaker Archief » Proza en Poëzie » Pagina 11

11. Andijk

Andijk was vroeger een langgerekt dorp aan de oude Zuiderzeedijk, vandaar de naam. Pas in 1812 werd Andijk een zelfstandige gemeente, onder Frans bestuur, met een "maire" aan het hoofd. Daarvoor was Andijk bannegewijs verdeeld onder Bovenkarspel, Grootebroek, en Lutjebroek. Ons land is polderland, dus waren de beroepen in hoofdzaak agrarisch. Tot plm. 1850 was dat veehouderij, daarna eerst gemengd bedrijf met grove landbouw en vanaf 1880 tuinbouw. "Andijker muisjes" zijn in Amsterdam nog steeds bekend, hoewel die aardappelsoort allang uit de tijd is. Verder werden tuinzaden geteeld voor de grote zaadfirmas in Enkhuizen en na 1900 kwam de bloembollenteelt op. In de beste jaren de kurk, waarop Andijk dreef.

De polder "Grootslag" was een vaarpolder, het vervoer ging meest per schuit. Andijk onderging na de stormvloed van Januari 1916 een flinke verandering: er kwamen nieuwe wegen, verder de polder in en aan die wegen kwamen nieuwe huizen en schuren. Andijk week van de dijk af, het centrum werd meer naar het midden verplaatst.

Een veel grotere verandering kwam in 1974. De polder werd verkaveld, geen vaarpolder meer maar een rijpolder. Varen was practisch onmogelijk door de vele dammen, alle vervoer ging nu per auto. Veel nieuwe wegen maakten Andijk beter bereikbaar en het vervoer van de tuinbouwprodukten ging nu veel vlotter. Vroeger was er alleen maar een smalle rijweg met een paardenstraatje in het midden, boven op de dijk, van Wervershoof tot Enkhuizen. Nu is Andijk van veel kanten te bereiken, het isolement is verleden geworden.

Bijna alle sporten, behalve golf, zijn op Andijk vertegenwoordigd. Vroeger werd er bij de "Meiboom" op zondagmiddag nog wel gekaatst, maar dat is in verval geraakt. Een van de oudste sporten is kolven, elk cafe van enige betekenis had een eigen kolfbaan. In "Cultura" wordt nu nog wel gekolfd. De voornaamste sport is natuurlijk voetbal! A.V.V. bestaat reeds 57 jaar. Daarnaast zijn er verschillende clubs voor korfbal, volleybal, tennis, udo, biljarten, kegelen, schaken, dammen, sjoel;en, bridgen, enz. meestal in een cafe of dorpshuis, maar sommige clubs hebben zelfs een eigen home.

Om in de behoefte aan onderdak voor de diverse sporten te kunnen voldoen, werd in 1984 in zeer korte tijd de sporthal "de Klamp" gebouwd. Ten noorden daarvan waren reeds eerder tennisbanen aangelegd. Verder werd dit jaar reeds voor de 12e maal de "Andijker wielerronde" verreden.

Het pronkstuk van de gemeente is wel de jachthaven, een verfraaiing van de oude "Buurtjeshaven", uit de tijd van de ansjovisvisserij. De nieuwe jachthaven biedt plaatst aan 600 jachten. In het restaurant heeft u een prachtig uitzicht over de jachthaven en over het IJsselmeer. We zouden haast de zwemmers nog vergeten! "Vacantie" en "recreatie" waren vroeger op Andijk onbekende woorden. Nu is "recreatie" het modewoord. Dank zij ons voortvarend gemeentebestuur pikt Andijk daarvan een aardig graantje mee!

Andijk, 1985. Piet Kistemaker.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk