Kistemaker

Thuis » Boeken » Stichting Ontwikkeling Leliecultuur » Pagina 18

Stichting Ontwikkeling Leliecultuur

Ontwikkelingen. Het minder goede nieuws van het front.

De lelies zijn zeker het bolgewas dat de meest stormachtige ontwikkeling heeft meegemaakt in de laatste vijfentwintig jaar. Ondernemen is het avontuur zoeken, de ondernemer is een avonturier. Ze voelen zich niet altijd zo en ze beleven hun avonturen niet altijd zo intens, maar het risico nemen en inschatten, daaraan gewend raken en ermee leven heeft zijn romantiek. Afhankelijk van de afloop geven avonturen ook voldoening, namelijk als het goed gaat en successen worden geboekt. De avonturen die verkeerd aflopen zijn er ook. Deze zijn niet zo interessant, daar praten we liever niet over en vergeten we liefst gauw. Zoals gezegd: een stormachtige ontwikkeling in de lelies. Het avontuur lokte. Wie wat beleeft, kan verhalen vertellen.

Terugkijken op vijfentwintig jaar is eenvoudiger dan vooruitkijken. Ook is het makkelijk om de fouten die mensen maken achteraf te bekritiseren. Nieuwe soorten gaven perspectief, maar ook risico en teleurstelling. Met de oude soorten doorgaan gaf ook wisselend succes. We hebben nog een aanbodlijst van K. Rusting met drieënnegentig leliesoorten. Een heel groot deel was nog maar enkele jaren in teelt, enkele tientallen zijn nog min of meer overgebleven. De statistiek bevat in 1993 tweehonderd zestig soorten. Vele soorten zijn er in de tussenliggende vijfentwintig jaar geweest en na kortere of langere tijd weer verdwenen. Mies Bouwman mocht het naar haar vernoemde soort dopen, waar later niemand ooit meer wat over gehoord heeft. Zo zijn er honderden verhalen van lelieindividuen die het probeerden te maken.

Nieuwe soorten hebben op verschillende manieren hun aantrekkingskracht. Allereerst het primitieve instinct, de goklust van de mens. Dan de drang om te vernieuwen, bij te blijven, de boot niet te missen, ook echt moeten soms als je merkt dat je kraam té oud wordt. De kunst was en is om het goede evenwicht te vinden en een beetje geluk erbij is leuk meegenomen. Dan de steeds wederkerende cyclus van duur en goedkoop. Als het goed gaat meent men dat de bomen tot in de hemel groeien. In de opkomst van de Enchantment was er een kleine inzinking in 1972 en een echte grote crash in 1977 en 1978.

De geschiedenis van de S.O.L. en die van de lelies zijn door elkaar geweven. De crash van 1977 / 1978 was een interessant verhaal wat in de geschiedenis van de S.O.L. een plaatsje verdient.


Klik hier voor een grotere versie van onderstaande scan.

Pagina 18 (Stichting Ontwikkeling Leliecultuur)

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk