Kistemaker

Thuis » Boeken » Stichting Ontwikkeling Leliecultuur » Pagina 19

Stichting Ontwikkeling Leliecultuur

Het was in de tijd dat H.B.G. en West-Friesland net waren gefuseerd en deze een beleid voerden wat later in het vak is becritiseerd en betreurd.

De overname van Hauwert B.V. door C.N.B. speelde een belangrijke rol met betrekking tot Enchantment waar diverse S.O.L.-leden bij waren betrokken. Toen eindelijk de goede partijen Enchantment (virusvrij) doorbraken was sprake van een stormachtige groei van het areaal. De prijzen in 1974 / 1975 / 1976 waren beslist heel aardig en iedereen wilde wat of heel veel meepikken in de dans om het gouden kalf. Een aantal handelaren hadden leuk ingekocht en deden goede zaken (in 1974 / 1975), maar anderen zaten ernaast (niet op tijd ingekocht).

Niemand weet goed waar het begon en hoe het kwam, maar op een gegeven moment (ca. 1975 / 1976) werden grote oppervlakten op voor gekocht. De één hoorde dat de ander kocht en begon er ook grif op in te gaan. Of Hauwert B.V. de eerste was, weet ik niet zeker, maar door de hele stemming van goede bloemenprijzen, tekort bollen, grote vraag naar bollen, wilde iedereen zijn deel. Hauwert B.V. kocht meteen in voor meerdere jaren. Een niet meer bestaande Fa. Sikkelerus in Akersloot kocht vele hectaren op een achternamiddagje, de toenmalige C. van Duin stelde zich zeker van een flink deel van de te verdelen koek en dan werd er bij voorbeeld een flink aantal hectaren door een in- en verkoper van het toen net opgerichte B.S.F. gekocht op naam van een stromannetje met de bedoeling ze later duurder te verkopen.

Voor de kwekers was het hebben van koopbriefjes voor meerdere jaren een goede en gewenste situatie. Iedereen was er content mee dat lange termijn contracten tot stand kwamen, dit met allerlei meningen en visies eromheen. Omdat de kwekers bij voorbeeld twee hectaren hadden verkocht, durfde men er nog wel een hectare op een gokje bij te planten en kwam het totale areaal op meer dan vijfhonderd hectare. Alleen Enchantment, een record dat nog steeds niet gebroken is.

Natuurlijk creëerde dit een situatie van enorme overproduktie. Het was of de bodem eronderuit viel. Leiden was in last. Bij alle handelaren ontstond een afzet probleem waarbij kwekers (waaronder ook S.O.L. leden), werden gedwongen om hun prijzen te verlagen, waarin ze konden kiezen tussen een strop of een nog grotere strop. Anderen zoals bij B.S.F. en Hauwert B.V. lieten de kwekers niet vallen, maar hoe groter de strop is die een Cotiperatie incasseert, hoe slechter is het voor de leden.


Klik hier voor een grotere versie van onderstaande scan.

Pagina 19 (Stichting Ontwikkeling Leliecultuur)

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk