Kistemaker

Thuis » Boeken » Stichting Ontwikkeling Leliecultuur » Pagina 20

Stichting Ontwikkeling Leliecultuur

Verder kan in een wat ruwe schatting gesteld worden dat in die jaren waarschijnlijk de helft van de oogst een goede bestemming is misgelopen als bol of als bloem, wat een enorme kapitaalvernietiging gaf. Natuurlijk was dit niets nieuws en zal de geschiedenis zich herhalen. In een latere periode komen we vergelijkbare situaties tegen in kleinere proporties, bij voorbeeld met Corina, wat diverse S.O.L.-leden zich nog zullen herinneren.

Een andere episode waarbij een aantal S.O.L.-leden (en ex-S.O.L.-leden) een zuur gezicht gaan trekken, speelde ten tijde en kort na de oprichting van de S.O.L. De fa. N. + B. Laan golden toen als de leidinggevende veredelaars en kwamen met een aantal lelies op de markt die er heel aantrekkelijk uitzagen en waar de markt rijp voor was. Ze waren vrij duur (zo kostte een kraaltje Apricot Beauty ƒ 3,-), maar ons werd aardig voorgerekend hoe snel we rijk zouden kunnen zijn en als het een jaartje langer zou duren, vonden we het ook niet erg. Excursies naar Bovenkarspel, je werd gehaald en gebracht, ze waren mooi en de markt was rijp voor veranderingen. Wat er mis ging, waren in hoofdzaak gezondheidsproblemen. De meest gepromote soorten bleken overgevoelig voor virus, wat het einde was van de droom. Het kopen was duur, maar een jaar of wat teeltkosten van een steeds groter wordende hoek lelies tikt ook hard aan. Gevoelige stroppen voor een aantal bedrijven.

In een latere fase was er Licomba als een telersgroep die we een aantal successen niet kunnen ontzeggen, maar later werd ook deze groep gedeeltelijk door zichzelf (overproduktie van onder andere Corina) en gedeeltelijk door anderen ingehaald.

Als men dit zo leest, zal duidelijk zijn dat alles zeker niet vanzelf ging, maar dat de S.O.L. ondanks dat heeft overleefd, met een wisseling en verloop van leden dat als normaal moet worden beschouwd.

Nu we een paar "overleven ondanks"-zaken hebben aangehaald, moeten er ook zaken zijn waar de S.O.L. "dankzij" heeft overleefd. De S.O.L. is een zakelijke club dus moeten er bij de S.O.L. zowel als de leden perspectieven en resultaten zijn geweest. Zeker kunnen we zowel in het persoonlijke als in het gezamenlijke S.O.L. gebeuren ook terugzien op leuke resultaten en kan men vooral stellen dat de basisfunctie waar de S.O.L. voor was opgericht nog steeds ten volle bestaat, namelijk een goede basis van plantmateriaal voor individuele bedrijven.


Klik hier voor een grotere versie van onderstaande scan.

Pagina 20 (Stichting Ontwikkeling Leliecultuur)

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk