Kistemaker

Thuis » Boeken » Stichting Ontwikkeling Leliecultuur » Pagina 26

Stichting Ontwikkeling Leliecultuur

Stichting Meristeem Slootdorp.

Zoals gezegd werd de S.O.L. als stichting lid bij en tijdens de oprichting van deze stichting en is onder andere J. de Boer daarin jaren als S.O.L.-vertegenwoordiger en in een soort adviserende en besturende rol vertegenwoordigd geweest.

Het doel om het goede virusvrije meristeem materiaal te verkrijgen creëerde en aantal zaken aan de vraag- zowel als aan de aanbodkant van het produkt virusvrije lelies. Een groep mensen zocht een mogelijkheid in eigen hand en onder eigen controle. Een instantie met ervaring wat betreft virusbestrijding (in aardappelen) zocht wat extra emplooi voor mogelijkheden en middelen en na een tijdje hard werken, wikken en wegen en regelen valt alles op zijn plaats. Natuurlijk zijn er onverwachte problemen, niet weinig zelfs en moet er wel eens opnieuw worden gerekend. Toch heeft ze voor de S.O.L. zowel als voor andere leden ontegenzeggelijk een heel belangrijke functie vervuld en ze is, als basis van een wassende vloedgolf van virusvrij materiaal, een heel belangrijke schakel in de ontwikkeling van de leliecultuur geweest.

Uiteindelijk is de stichting ongeveer ondergegaan aan zijn eigen succes, want iedereen die goed basismateriaal had kon wel een tijdje vooruit en vooral toen er twee-jarige buitenteelt uit voortkwam met nog een goede EE als voorletter konden er schubbollen bij tienduizenden worden verkocht en verminderde de vraag van lieverlee.

In het begin van de S.O.L. kochten een aantal mensen witte en gele Enchantmenten uit Amerika van een gerenommeerd bedrijf. De witte bollen zagen zelf niet zo wit en leken op bruine Enchantmenten. De commissionair (G. Vriend) vond ze er wel goed uitzien, met als resultaat dat we enkele partijtjes 100% virus in de kas kregen van een soort dat later als Sterling Star toch zijn rol heeft meegespeeld. Ook de gele Enchantment (Connecticut King) gedroeg zich nogal hoogbejaard. Interessant studiemateriaal voor de hele S.O.L. maar geen kaskraker. Door zulke incidenten werd het belang van het virusvrije onderkend en benadrukt.

In de beginjaren kwamen Connecticut King en Pirate als gedoodverfde winners ongeveer gelijk op de markt. Alle kreten van kwekerslust waren hierop van toepassing, maar Pirate, wat toch een heel aardig lelietje leek, ging ten onder aan een ordinaire overproduktie in combinatie met dubbelneuzen, fusarium, bladverbranding enzovoorts en verdwenen in enkele jaren rigoreus.


Klik hier voor een grotere versie van onderstaande scan.

Pagina 26 (Stichting Ontwikkeling Leliecultuur)

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk