Kistemaker

Thuis » Boeken » Stichting Ontwikkeling Leliecultuur » Pagina 30

Stichting Ontwikkeling Leliecultuur

Publicaties.

Met een zekere trots presenteerde de S.O.L. zich met regelmaat aan, in hoofdzaak, de vakpers. Vooral Bloembollencultuur zag in de S.O.L. af en toe een goed verhaal, zeker als er weer eens iets nieuws was te melden. Vooral de eerste jaren zijn er nogal wat publicaties geweest en ook rondom het tienjarig bestaan, toen ook de nieuwbouw in vol bedrijf was.

Omdat dit boekje een aardigheidje is voor een niet al te grote groep, voert het te ver om alle archieven na te pluizen. De meeste artikelen hebben we in archief, maar we zullen er ook zeker enkele missen. Ook is van een aantal artikelen de datum niet goed bekend. Erg veel nieuws vinden we er natuurlijk niet in, want de journalist schreef op wat wij hem vertelden. Nogal regelmatig vinden we in de begintijd hele stukken uit het zo genaamde oprichtingsrapport van Th. Blom waarin de eerste begroting was gemaakt over plannen en voorgeschiedenis. In latere publicaties ligt ook en vooral de nadruk op de uitstekende kwaliteit. Alles bij elkaar goede en positieve verhalen.

De eerste publicatie is een klein berichtje in de Andijker dat er een belangrijke vergadering zal zijn en een oproep om deze bij te wonen. Dit was het officiële startschot. Pas toen er echt iets nieuws stond (een kas) was het nieuws voor de vakpers.

1 Augustus 1969 verschijnt Bloembollencultuur met een artikel met de kop: "Gezamenlijk optreden voor verbetering" en de kas staat op de voorplaat. Toen er het tweede jaar van goede stand en vooruitzichten sprake was, kwam de toenmalige voorzitter van de vereniging "De Lelie" uit Oranjewoud om de wonderen in ogenschouw te nemen, wat tevens een heel aardig artikeltje opleverde onder de kop: "Ruim twintig Westfriese leliekwekers wonen in glazen huis" met subkoppen: "Stichting Ontwikkeling Leliecultuur Andijk komt goed van de grond" en "Praktijk wordt met de neus op de harde feiten gedrukt".

Dan is er 30 oktober 1970, een paar maanden later dus, alweer een verhaal. Het gaat niet echt helemaal over de S.O.L., maar eigenlijk ook weer wel. Het grote nieuws is: "Veiling "West-Friesland" kan aan vraag naar hoogwaardig lelieplantgoed nauwelijks voldoen". Zulke artikelen zijn aardig om te lezen, vooral omdat men de geschiedenis kent waar dan vaak nog op geprofeteerd wordt.


Klik hier voor een grotere versie van onderstaande scan.

Pagina 30 (Stichting Ontwikkeling Leliecultuur)

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk