Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 1

- 1 -

1 september 1939 - Duitse troepen rukken Polen binnen. Engeland en Frankrijk verklaren Duitsland de oorlog. Begin van de tweede wereldoorlog.

Zo ongeveer staat het in jullie jaartallenboekjes.
De Nederlanders maakten zich trouwens niet zo erg druk, want we dachten. dat we deze keer ook wel weer neutraal zouden blijven, net als in de 1e wereldoorlog. Wat Hitler ons ook beloofd had de soldaten werden wel voor alle zekerheid opgeroepen, er werden distributiestamkaarten uitgegeven en de suiker ging alvast op de bon, maar bang voor een oorlog waren we nu niet direct.

Hoe anders is dit echter allemaal uitgekomen. in 1939 brak een tijd aan, die de hele wereld in vuur en vlam zou zetten.
Ja, zelfs op die vroege morgen van de 10e mei 1940, toen heel veel Hollanders verschrikt uit hun slaap werden gewekt door laag vliegende bommenwerpers, waren er nog velen, die dachten aan een manoeuvre van de Nederlandse luchtmacht.
De radio's en de kranten echter hielpen de mensen al gauw uit de droom.

Duitse troepen hadden de Nederlandse grenzen overschreden, en overal in ons land werden op belangrijke punten vijandelijke parachutisten neergelaten uit grote grauwgrijze vliegtuigen met oorlogskruisen op de romp en hakenkruisen op de staart. Ook Nederland was ondanks zijn neutraliteit in oorlog met Duitsland. Hier in Andijk merkten we er nog niet veel van, daarvoor lagen wij hier veel te ver weg van de belangrijke gedeelten van ons land. Af en toe hoorden we in,de verte het dreunen van zwaar geschut, waarschijnlijk de batterijen van Kornwerderzand op de Afsluitdijk, en op het IJsselmeer zagen we kleinere oorlogsschepen varen. Voor de rest lag de zee verlaten, nergens zagen we meer de botters met hun bruine zeilen.
Alle schepen die niets met de gevechten te maken hadden, waren naar de havens gevlucht, want de Duitse vliegtuigen schoten vaak op alles, wat ze voor hun mitrailleurs kregen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk