Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 8

- 8 -

Gelukkig gebeurden er ook wel dingen, waar je later om kon lachen. Er werd hier in Andijk door de Duitsers naar een paar ondergedoken studenten gezocht. Op de universiteiten waren enkele Joodse hoogleraren gearresteerd door de bezetters. Die mensen mochten om het feit dat ze Jood waren geen lessen meer geven aan Nederlandse studenten. Die studenten namen dat niet en liepen van de Hoqescholen weg en gingen staken. De Duitsers dreigden met van alles en nog wat als ze zich niet weer onmiddellijk zouden melden voor de colleges.

Toch waren er nog verschillenden bij die er niet over dachten om weer terug te gaan en dan les te krijgen van een hielenlikker die door de bezetter was aangesteld.

Enkele studenten waren op Andijk terecht gekomen en daar werd nu naar gezocht. Waarschijnlijk door verraad waren de Duitsers er achter gekomen dat de studenten waren ondergebracht bij iemand die Jac. Groot moest heten. Nu was het voor die studenten een geluk dat we hier in Andijk over veel mensen beschikten die deze naam droegen en nog veel gelukkiger was het dat ze het juiste adres niet wisten. Ze vroegen de weg aan een voorbijganger en dat was er één die goed wakker was. Hij besefte direct waar het de heren in die luxe wagen om te doen was, en op de vraag of hij even wou vertellen waar Jac. Groot op de Middenweg precies woonde, heeft hij ze met een uitgestreken gezicht wijs gemaakt, dat ze bij Jac. Groot op de Dijkweg moesten zijn. Nu wonen er aan de dijk verschillende mensen die Jac. Groot heten, dus je snapt wel, dat ze van het kastje naar de muur liepen. Wisten de Duitsers veel? Ze hebben die middag half Andijk gesproken die allemaal Jac. Groot heetten.

Toen ze tenslotte toch bij de goeie terecht kwamen was er van de ondergedoken studenten geen spoor meer te vinden, want die waren door de "uitstekende gids" van de Duitsers al lang gewaarschuwd. Dat er later door de mensen van dat voorval geweldig is genoten, behoef ik jullie niet te vertellen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk