Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 9

- 9 -

De tijd werd er voor de moeders trouwens ook niet beter op, want practisch alles ging op de bon. Dat was een toestand als we om boodschappen moesten.
Dan zaten er behalve geld ook bonnen in de portemonnee. Voor suiker, koffie, thee, kaas, zo gek kon je het niet bedenken of er was een bon voor. En voor textiel had je weer punten. Voor de moeders was dat een hele uitzoekerij, want al die bonnetjes en punten zaten op grote vellen en je moest goed uitkijken dat je de goede bonnen nam en dat ze op tijd gebruikt werden,want anders werden ze waardeloos. Het leek soms wel een postzegelverzameling. Je moest ze op bepaalde tijden in het gemeentehuis afhalen en iedereen kreeg een hoeveelheid bonnen naar de grootte van het gezin. In ieder geval hadden de mensen en de huismoeders in het bijzonder er weer een sjouwtje bij. Dat gaf op sommige avonden weer een nieuw schouwspel.
Moeder aan de ene kant van de tafel met de bonnen en de vader aan de andere kant die op landkaarten nauwkeurig de gegevens bijhield van Radio Oranje over de oorlogsfronten.

Maar ook de nachten werden er niet rustiger op. Engeland was de eerste klap weer wat te boven gekomen en begon vliegtuigen naar Duitsland te zenden om daar te gaan bombarderen. Eerst in kleine groepen, maar later in de oorlog in grote eskaders tegelijk, dreunden ze hierover om vooral de industriegebieden van Duitsland een goeie beurt te geven. 't Was haast altijd twee keer dat we ze hoorden gaan. Eerst heen en in de nanacht kwamen ze weer terug. Dat wij ze hier zo vaak hoorden, lag in het feit, dat de piloten zich boven het IJsselmeer betrekkelijk veilig voelden.

Waren ze de Noordzeekust met het afweergeschut gepasseerd, dan kregen ze het smalle stukje Noord-Holland en dat was erg rustig. En op het IJsselmeer stonden natuurlijk geen kanonnen. Vooral de eerste tijd toen de Duitse luchtmacht nog merkelijk sterker was, was dat voor de Engelsen natuurlijk heel belangrijk. Mede daardoor hoorden wij ze soms nachten achter elkaar.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk