Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 10

- 10 -

Dat is niks om je druk over te maken, zul je denken. Nou vergeet het maar, want vaak hadden ze Is nachts de grootste herrie met elkaar, daar boven in de lucht.

In Bergen en nog enkele plaatsen langs de kust, hadden de Duitsers vliegvelden. Zo gauw de Duitse radar de Engelsen "gezien" had vlogen ze elkaar in de haren. Heel vaak gebeurde het dan dat er een vliegtuig naar beneden kwam. Zo'n luchtgevecht verplaatste zich, omdat de Engelsen doorvlogen en de Duitse toestellen meevlogen om zoveel mogelijk Britten uit te schakelen. Het zou de Duitsers een zorg zijn, waar ze neervielen, als ze ze maar te pakken kregen.
Dat overtrekken van vliegtuigen en die luchtgevechten heeft menig Andijker burger 's nachts van zijn slaap beroofd, want als er eens één naar beneden kwam, moest je altijd nog maar afwachten waar hij neerstortte.

Heel veel mensen zullen zich dan ook die zomernacht van 1942 nog wel herinneren toen er weer zo'n eskader vliegtuigen terugkeerde uit Duitsland. Je hoorde ze alweer aankomen uit het Oosten, die tientallen toestellen. Maar tussen het zware gedreun van hun motoren was er één bepaald geluid, waar je direct aan hoorde, dat er iets niet deugde. Eén vliegtuig hadden de Duitsers zeker te pakken gehad. Waarschijnlijk hebben de jongens die er in zaten al het mogelijke gedaan hun toestel in de lucht te houden, om toch Engeland nog te kunnen bereiken, maar het is hun niet gelukt en hier boven Andijk was het afgelopen.

Wat er precies gebeurd is zal niemand ooit meer kunnen vertellen, maar waarschijnlijk is het toestel door de rake klappen die het gehad heeft in brand gevlogen en verschillende mensen hebben toen met afgrijzen en angstige ogen vanuit hun raam kunnen zien, hoe het vliegtuig toen verongelukte. Uit de richting van het IJsselmeer over de Middenweg, daverde het vliegtuig met brullende motoren naar beneden in een bal van vuur en vlannen. Het vloog laag over het land en toen vlak voor de Hoekweg, vóór de sloot, sloeg het tegen de grond te pletter. Niemand begreep later, hoe het zo goed heeft kunnen aflopen.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk