Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 12

- 12 -

In plaats van alleen maar te veroveren, moesten de Duitsers toen al hun krachten inspannen om de oprukkende legers van de geallieerden aan de ene kant en de Russen aan de andere kant tegen te houden. Voor ons betekende het in ieder geval dat dit misschien het begin van de bevrijding was.

De Duitsers begonnen zo langzamerhand een chronisch gebrek te krijgen aan van alles en nog wat. Je moest wel goed uitkijken als je een rondje ging fietsen, want het kon best gebeuren, dat je lopende thuiskwam, omdat je fiets gevorderd was.
Met auto's was het precies zo, en ook op Andijk hebben de mensen het zekere voor het onzekere genomen en de wagens verstopt. Men werd wel vindingrijk in die tijd, wat het schuilstoppen betrof. Een hele mooie plaats voor een auto was een hooiberg. De wielen eraf de auto op blokken, hooi erover en weg was ie.

En de auto's die wel bleven rijden, hadden daarvoor een speciale vergunning en een gasgenerator. Want alle benzine die er was, hadden de Duitsers zelf hard nodig, dus moest er surrogaat brandstof komen om de auto's te laten rijden. Sommige auto's leken toen meer op een luchtschip. Ze hadden grote ballonnen met gas op het dak. Weer anderen hadden opzij een grote kachel waarin houtgas gestookt werd. Je zag ze zelfs rijden met een aanhangwagentje waar de gasketels op stonden. Afijn, men kon dan rijden, maar de snelheid was er dan ook naar. Slecht, of helemaal niet starten, waren mankementen, die men heel gewoon vond. Als zo'n ding eenmaal liep, leek het geluid op alles, behalve op een goedlopende automotor. Zodoende heeft dat stel apekoppen van jongens die op een middag op de berm van de dijk liepen te stenen gooien het verschil ook best gehoord.

Goedlopende auto's waren in die tijd een zeldzaamheid en behoorden haast altijd toe aan de bezetters. De jongens keken in de richting waar het geluid vandaan kwam en jawel hoor, om de bocht in de dijk kregen

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk