Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 17

- 17 -

Daar moest de burgemeester voorop rijden naar de adressen van de mensen op de lijst. Zo werden een twintigtal Andijkers opgehaald, de verzetsmensen waren gelukkig al ondergedoken. De twintig werden een hele nacht verhoord in het gemeentehuis en toen de ochtend aanbrak vertrokken "de Groenen" met 16 Andijkers naar Amsterdam naar het beruchte hoofdkwartier van Willy Lages, een bekende oorlogsmisdadiger. Na 3 dagen keerden er 13 naar Andijk terug, 3 werden er naar een concentratiekamp gestuurd en zijn pas na de oorlog, ook gelukkig heelhuids, weer teruggekomen.

Toch was het een daad van groots verzet geweest waaraan, op enkele N.S.B.-ers na, heel Andijk had meegedaan. Toen, in de voorzomer van 1943 was het zover. 's Nachts om ongeveer 3 uur werden de mensen gewekt door motoren van auto's en motorfietsen. De Duitsers zullen wel argwaan gehad hebben over dat boeregehucht Andijk, want per slot van rekening waren ze nog niet allemaal gek. De Andijkers echter ook niet, en toen de razzia begon, wisten de meesten weg te komen, het land in of in hun schuilplaatsen. Met veel geschreeuw en lawaai begonnen de Germanen met de razzia. Een hele buurt werd afgezet met soldaten, terwijl andere militairen bij de huizen de deuren in de gaten hielden. Als er niet heel vlug werd opengedaan, gebruikten ze hun geweerkolven om hun woorden kracht bij te zetten, en dan begonnen ze met de huiszoeking. Ze keken onder de bedden, haalden kasten overhoop, beklopten de wanden en speurden naar radio's, wapens, illegale papieren enz.

Er zal toen menig Andijker geweest zijn, die z'n hart vasthield als er een soldaat rakelings langs een wand liep, waar een onderduiker achter zat. Toch zijn er nog verschillende mensen gepakt. Ze werden uit hun schuilplaats gesleept en gedwongen om in een wachtende overvalwagen te stappen. Ze werden op verschillende plaatsen samengebracht o.a. in het oude raadhuis en in de Kuyperschool.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk