Kistemaker

Thuis » Boeken » Ter herinnering aan de 25-jarige Bevrijding » Pagina 30

- 30 -

Op een zondagmorgen reed er bij één van de mensen van de Ondergrondse in Andijk een ziekenwagen het erf op. En in plaats dat er een in ging kwam er een kerngezonde patiënt uit springen. Hij werd in Enkhuizen hevig gezocht, en deze manier was bedacht, om hem veilig en wel weg te werken. Er was geen Duitser, die het in z'n hoofd haalde om een ambulance met een ernstig zieke erin, aan te houden. Achteraf kun je om zoiets wel weer lachen, maar toen was het hoogst gevaarlijk. Voor de mensen die er mee te maken hadden, was het altijd een hele zorg hoe alles zou aflopen.

Op een zondagmiddag in de zomer, stond voor de kerk op de Middenweg,de Ortscommandant van Medemblik met een soldaat te wachten tot de dienst afgelopen was. Waarschijnlijk waren ze gekomen om papieren te controleren, anders waren ze wel met meer soldaten gekomen. Toch kon zoiets nog lastig genoeg zijn, want in de kerk zaten ook heel wat onderduikers en het was de vraag, of ze allemaal goede papieren bij zich hadden.

De Duitsers hadden er al één te pakken, die op straat liep te wandelen en te laat in de gaten kreeg dat de beide militairen voor de kerk stonden. Bij navraag had hij bepaald geen papieren bij zich, want in ieder geval moest hij tegen de muur van de kerk gaan staan en daar wachten. Een tweede, die hen ook te laat in de gaten kreeg, werd ook aangehouden. Ook geen papieren maar hij wist ze aan het verstand te brengen, dat hij vlakbij woonde en ze wel even zou halen. Ze vonden het nog goed ook. Maar dat hij niet meer terugkwam, spreekt vanzelf.

Ondertussen waren de mensen in de kerk ook gewaarschuwd, en de dominee liet de mensen het ene vers na het andere zingen, om de onderduikers de gelegenheid te geven schuil te kruipen. Achter het orgel liep een trap omhoog naar de koepel van het kerkgebouw. Weer anderen verdwenen door een gat onder de vloer. Toen de dienst afgelopen was, kwamen er alleen maar mensen uit het gebouw die voor de Duitsers niet belangrijk waren. In elk geval niemand, die vanwege zijn leeftijd in aanmerking kwam om voor soldaat te spelen. En die wel gecontroleerd werden, hadden geldige papieren.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk