Kistemaker

Thuis » Weekblad "De Andijker" » Woensdag, 6 februari 1991, No. 6, 69e Jaargang

Textiel in de Beldershof

Na onze berichtgeving over drogisterij Bakhuizen die zich als eerste geheel vernieuwd in het winkelcentrum Beldershof presenteerde, komt van vele kanten de vraag: 'Wie volgt?'. Begin maart zullen dat slagerij Van den Broek en bakkerij VEA zijn. De DEKA-markt wordt anderhalf keer zo groot met 1500 artikelen meer! Ook komt er een slijterij, zelfstandig of bij de DEKA-markt. Daarna, ongeveer maart komt 'MetaFoor', de textielzaak van Meta von den Steinen. Zij werkte vele jaren met plezier in het Bootshuis en komt na een jaar ander werk weer in het textielvak, nu als zelfstandig ondernemer. Onder de naam 'MetaFoor' brengt zij een ruim assortiment kleinvak-artikelen, babykleding, nachtkleding, huishoudtextiel, panty's etc. in de halfronde winkel aan de noordkant van het winkelcentrum, dat goed vorm begint te krijgen. Hiermee wordt in Andijk een grote leemte opgevuld, want behalve Van de Oord-Dol is er op textielgebied weinig meer over. Dat was vroeger anders. Piet Kistemaker haalde voor ons uit zijn archief wat gegevens over 'textiel in Andijk'. Geheel volledig zullen we niet zijn, maar aanvullingen zijn altijd welkom…

In de oude tijd, d.w.z. voor 1880 was van confectie nog geen sprake, mannen droegen zwarte lakense pakken, die soms een leven lang meekonden, door kleermakers op maat gemaakt. Zo'n kleermaker was Maarten Kistemaker, die helaas vroeg aan TBC stierf (1831-1863). De afdeling manufacturen werd overgenomen door Trijn de Boer, gehuwd met Meindert Bootsman. Zoon Pieter Bootsman zette de zaak voort, eerst op Andijk-West, later in een nieuwe winkel in de Bakkershoek. Die winkel werd na de storm van januari 1916 verrold naar Broekoord, waar eerst Meindert en daarna zijn zoon Pieter-Meindert de zaak hebben voortgezet, totdat laatstgenoemde naar het centrum ging in Het Bootshuis, waar dus ook Meta von den Steinen achter de toonbank stond. Piet Bootsman Jaczn., getrouwd met Hillie Zwart, was tot voor enkele jaren de eigenaar van Modehuis Bootsman in het pand, waar nu O.V.M. West-Friesland is gevestigd. Hij is een zoon van Jacob Bootsman, een broer van Meindert aan de Dijkweg. De firma Jac. Bootsman en Zn., ook bekend als magazijn 'De Hoop', was vele jaren gevestigd aan de Knokkel (nu C.S.H.G./Dorkas).

We gaan nog even terug naar Meindert Bootsman en Trijntje de Boer, omstreeks 1909. Hun dochter Grietje trouwde met Jan Zee, die met sleeën van de dijk af zijn been gebroken had en niet 'naar de bouw' kon. Maar handelsgeest had hij wel! Hij had naast de Chr. school in Broekoord een dubbele zaak: kruidenierswaren en textiel. Hij werd grossier voor talrijke kleine winkeliers, waarbij vele weduwvrouwen. Deze begonnen vaak een winkeltje, echter zonder bedrijfskapitaal. Dus ventten ze met staalkaarten, een stuk karton met een driehoekig lapje textiel er op. Soms tot laat in de avond!
Ook een handelsman in hart en nieren. Er werd een groot pand aan de Dijkweg gebouwd voor de verkoop van textiel en manufacturen, later ook kleinmeubelen en vloerbedekking. Dit pand werd na de storm vervangen door een ander, groter pand, waar zoon Jan van Dokkum nog lange tijd stand hield. Nu is daar het winkeltje van Greet gevestigd waar Gre Davidse met succes hobbyartikelen verkoopt.
In het centrum van Andijk stond in de dertiger jaren de textiel zaak van Tonko Beishuizen en Femma Faust. 'Alles bij een ander, maar wol bij Tonko Beishuizen', was een bekende slagzin van hen. In de advertenties van die tijd lezen we over japonnen en mantels van 98 ct, babyjurkjes van 28 ct en meer van die prijzen. Ongelofelijk maar waar!
Op Andijk-West is Van der Oord-Dol de oudste manufacturenzaak, toen gedreven door Klaasje Dol-Groot, in de volksmond niet anders bekend dan Ka Dol. Daarna door Dirk van der Oord en Trijntje Dol. Nu, door de samenwerking van hun dochters Katie en Betty, in de wijde omtrek bekend voor damesmode 'ook in grote maten'.
Op Andijk-Oost was het vrouwtje Abbekerk, gehuwd met Klaas Pijper, die aan het Kerkepad 'in textiel deed'. Hij ventte lopende met een hengselmand koffie en thee. Zij ging op de fiets de huizen langs met de eerder genoemde staalkaarten textiel. De zaak ging over naar Jan Broerse, kruidenier en later zoon Arie die zich op Andijk-West als drogist vestigde.
En niet te vergeten Sikke Horjus. Hij was vroeger tjalkschipper, maar kwam na een ongeluk aan de wal. Een ijverige man, maar op de bouw en in de modderschuiten bleek te zwaar voor hem. Hij begon een textielwinkeltje in de Bakkershoek en ventte met een 'poppesnor' vol textiel en verderop met de fiets met een groot pak met een leren riem er omheen. De zaken gingen we goed en hij verhuisde naar een veel groter pand (nu van Groothedde) waar zijn zoon Frans de zaken nog lange tijd voortzette.
We denken zo een goede indruk van de textielhandel in Andijk te hebben gegeven. Over elk van de genoemde namen zou een boeiend hoofdstuk van een boek te schrijven zijn. Velen vinden we ook weer terug in de geschiedenis van de Andijker Middenstands Vereniging. Misschien beginnen we er nog wel eens aan zo'n boek, maar of het dan ooit af komt?! Voorlopig houden we het bij deze herinneringen en wensen we 'MetaFoor' alvast veel succes!

red/jki

Advertentie.

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk