Kistemaker

Thuis » Boeken » West-Friesland, land om van te houden

Voorwoord

West Friesland. Een na de laatste ijstijd – zo'n tienduizend jaar geleden – door de natuur zelf, door wind en water, gevormd kleibastion, dat nadien alle stormvloeden weerstond. Inmiddels al zeven eeuwen in de ban van de Omringdijk. Een stukje Noord-Holland. Maar wel met een eigen gezicht. Grafheuvels, terpen, dijken, molens, stolphoeves, rechthuisjes, banpalen, kleding, hoofdtooi, gebruiken bij geboorte en overlijden, bruiloften, dansen, liederen, dialect, zijn landschap onder het weidse uitspansel met zijn voortjagende wolkenpartijen, waarachter de zon haar spel van licht en schaduw speelt. Heel deze bonte rij van onderwerpen is het die aan West‑Friesland een eigen identiteit geeft.

Aan de oppervlakkige toerist zal West‑Friesland zijn geheimen nimmer prijsgeven. Evenmin als de Westfriezen zèlf dat zullen doen. Het groene West‑Friesland veronderstelt bij de bezoeker een grote geduldige liefde. En de voorwaarde om de grote ruime stilte van dit land te verstaan is dat men zèlf stil kan zijn.

Via deze handzame gids stellen de Rabobanken u in de gelegenheid om nader kennis te maken met het oostelijke deel van West‑Friesland. Het werk is dus nog niet af!
Namens het historisch genootschap 'Oud West‑Friesland', dat sinds 1924 strijdt voor het behoud van het zo waardevolle culturele erfgoed van West‑Friesland ('West‑Friesland WAS de moeie waard, West‑Friesland IS de moeite waard, West‑Friesland MOET de moeite waard BLIJVEN'), van harte welkom.

Volkert J. Nobel,
voorzitter historisch genootschap 'Oud West‑Friesland'.

Historisch Genootschap 'Oud West‑Friesland,'
postbus 2125, 1620 EC Hoorn

 


© 2001-2024 | Sitemap | Contact

Facebook: Ansichtkaarten van Andijk