Kistemaker

Thuis » Boeken » West-Friesland, land om van te houden

Drechterland

De gemeente Drechterland omvat de dorpen Oosterblokker, Hoogkarspel, Westwoud en het buurtschap Binnenwijzend. Bij de laatste gemeentelijke herindeling werd de nieuwe gemeente opgezadeld met de naam 'Bangert'. Een vergissing, die precies één jaar duurde, namelijk van 1 januari tot en met 31 december 1979. De Bangert is immers het met boomgaarden gestoffeerde gebied net buiten de gemeente in de richting van Blokker en Zwaag. Drechterland telt zo'n 9.000 inwoners. Als herinnering aan een vroegere gemeentelijke indeling staat op de grens van Westwoud en Hoogkarspel nog een oude banpaal.

Drechterland Ook in dit middendeel van oostelijk West-Friesland de typische lintbebouwing met veelal rijk aandoende boerenplaatsen, getooid met fraai gesneden makelaars (boven de nok oprijzende topgevelversiering), versierd met levensbomen in het bovenlicht van de voordeur en met sierlijk gevormde dakspiegels (de uitsparing in het rieten dak, die veelal is gedekt met blauwe 'dure' pannen, waaraan rijkdom en dus macht van de boer kon worden afgelezen). Hoe gevaarlijk die lintbebouwing en de rieten daken waren en zijn wordt geïllustreerd door de brand, die in 1911 Binnenwijzend teisterde. Een theelichtje bij een open raam, een door de harde wind wapperend gordijn en een willige rode haan. Negen boerderijen en de hervormde kerk werden in de as gelegd.

Drechterland Eeuwen achtereen is dit gebied al met name bij de veehouders in gebruik. Bij een bezoek van koningin Wilhelmina in 1914 aan een boerderij in Westwoud werd zij ontvangen via een zijdeur, die op de koegang uitkwam. De fraaie voordeur werd dicht gehouden, hetgeen haar verbazing opwekte, waarop de toenmalige burgemeester Neefjes haar uit de droom hielp met het bekende Westfriese rijmpje: 'Alleen de doden en de bruid, gaan de voordeur in en uit'. In dit licht bezien is het niet zo vreemd, dat een pure Westfries nog altijd 'achterom komt'.


© 2001-2023 | Sitemap | Contact